We zien veel redenen waarom toeristische deelfietsen in Amsterdam geen goed idee zijn.
De nadelen van toeristendeelfietsen zijn vooral voor veel bewoners van de binnenstad merkbaar. Maar er zijn ook effecten die je niet direct ziet, die impact hebben op de hele stad.
11 argumenten tegen de deelfiets

Druk op de openbare ruimte
De Fietsersbond stelt: In plaats van de openbare ruimte te ontlasten, leggen deelfietsen juist extra druk op de ruimte in de stad.
De gemeentelijke ‘buurthubs’ zijn voor de deelfiets vaker op toeristen dan op bewoners gericht.

Deelfiets = toeristenfiets
De enige reden dat beursgenoteerde multinationals hun deelfietsen hier neerzetten is omdat zij de grootste toeristische fietsverhuur ter wereld willen openen op de Amsterdamse stoepen.
Daarvoor plannen zij om een groot stuk van de lokale verhuurmarkt in te nemen.

Overlast
Deelfietsen geven veel meer overlast en zullen daarom een grote capaciteit vragen van de toch al zeer schaarse handhaving in Amsterdam.

Ritjes op deelfietsen in Amsterdam vervangen maar voor 6% autoritten
Meestal vervangen zij lopen of openbaar vervoer. Ook Milieudefensie schrijft dat deelfietsen geen milieuvriendelijk alternatief zijn wanneer ze geen vervanging zijn voor de auto, zéker niet wanneer het om elektrische fietsen gaat.

Deelfietsbedrijven zijn instabiel
Alle deelfietsbedrijven ter wereld maken grote verliezen, zelfs met hoge subsidies. De een na de ander gaat internationaal over de kop. Als de deelfiets-bubbel uiteen spat en investeerders van deelfietsbedrijven zich terug trekken, kan Amsterdam de troep opruimen.

Niet zo goed voor voor milieu als je zou denken…
Deelfietsen zijn vaak van slechte kwaliteit: Ze worden snel vervangen. Ook gaan deelfietsen veel minder lang mee omdat gebruikers er veel minder zuinig op zijn dan op hun eigen fiets.

Bijzondere werkplekken onder druk
Fietsverhuurders in Amsterdam hebben praktische werkplekken voor Amsterdammers, o.a. mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en herintreders. Het zijn vaak kleine garages, waar veel gezond persoonlijk contact is, en goede begeleiding.
Bij de deelfietsbedrijven rijden medewerkers solo door de stad, vergelijkbaar met flitsbezorgers.

Oneerlijke concurrentie door gemeente?
Donkey Republic krijgt een toppositie om fietsen te verhuren op de stoep in een al 7 jaar durende ‘pilot’. Een iconische verhuurder, MacBike, is in 2024 failliet gegaan. Ook de oudste fietsenstalling van Amsterdam sloot haar deuren in 2024.

Ook fietsenmakers in de stad onder druk?
Ook fietsenmakers in Amsterdam verdienen vaak bij met verhuur van enkele fietsen, waardoor zij hun prijzen voor reparatie acceptabel kunnen houden voor bewoners. We spraken meerdere fietsenmakers die erover denken te stoppen. Sommige filialen zijn al gesloten. Dit heeft te maken met de deelfiets.

Veiligheid en diversiteit niet goed gewaarborgd
De veiligheid van de fiets is een onzekere factor bij deelfietsen. Je weet nooit in welke staat je de fiets op straat aantreft. Daarnaast zien wij ook andere veiligheidsgevolgen voor de stad.

MKB versus Multinational: wat kiest Amsterdam?
Als het gaat over sociale controle en het gevoel van veiligheid, met name voor vrouwen en minderheden, is het MKB simpelweg te belangrijk in de straten van de stad. De meerwaarde van het MKB blijkt ook uit uitgebreid onderzoek (bron: MKB.nl)