Zoals we een lokale supermarkt niet moeten vervangen door een darkstore, moeten we fietsverhuurzaken niet vervangen met anonieme huurfietsen. Dit komt de veiligheid op straat niet ten goede.
1. Veiligheid van de deelfiets zelf.
Tijdens het verhuren controleert niemand of een deelfiets nog in orde is. In de drukte van Amsterdam is het belangrijk op een veilige fiets rond te rijden. We maken ons hier zorgen om. Als je de fiets niet goed kent, zul je een gebrek niet altijd opmerken.
2. Veiligheid op straat: Sociale veiligheid
De gemeenteraad besloot onlangs dat de openbare ruimte anders ingericht moet worden: vanuit de lens van een jonge vrouw.
Raadslid Elise Moeskops, van D66 strijdt hiervoor. Ze noemt op de radio als voorbeeld sociale controle, dat “er winkeltjes in gevels zijn, dat je iemand kan aanspreken, dat je ergens naar binnen kan stappen als je het idee hebt dat het mis gaat.” (* in de uitzending van Omroep Zwart van 9 maart, vanaf 9 minuten).
Het klein MKB en bij uitstek fietswerkplaatsen in de Amsterdamse binnenstad zijn die veilige plekken in de stad. Waar de deur open staat en waar zowel bewoners als bezoekers naar binnen kunnen lopen als zij even hulp nodig hebben. Als het gaat over sociale controle, verantwoordelijkheidsgevoel in de omgeving en het verbeteren van veiligheid op straat, moet je lokale ondernemers niet inruilen voor multinationals.
“Het komt geregeld voor dat mensen bij ons om hulp komen vragen wanneer ze bijvoorbeeld zijn beroofd of gerold. Tegenover onze winkel zit de politie. Om daar binnen te lopen moet je door meerdere gesloten deuren. Bij ons heb je direct aanspraak, dat blijkt laagdrempeliger voor sommige voorbijgangers.” – Berit, Yellow Bike
3. Diversiteit en toegankelijkheid niet gewaarborgd
De deelfietsen bedienen een beperkte doelgroep: jonge, fitte mensen zonder gezin voor kunstmatig lage dagprijzen.
- De fietsverhuur en service voor voor kinderen, jongeren en mensen met een beperking wordt op lange termijn beperkter toegankelijk als reguliere verhuurders uit het straatbeeld verdwijnen.
- Bijvoorbeeld hulp met het afstellen van een fiets, met het slot omgaan, vragen stellen over hoe te bewegen in het verkeer, dat wordt op den duur minder toegankelijk.
- Dat is op lange termijn niet gunstig voor het fietsgebruik in de stad in het algemeen.