Lees wat Amsterdammers vinden en spreek je ook uit!
Wat onze stadsgenoten te zeggen hebben over de toeristische deelfiets. Hun ervaringen en zorgen tonen het belang om de publieke ruimte te beschermen.
Laat onderaan de pagina jouw reactie achter!
Wij willen dat het project deelfietsen serieus op effectiviteit geëvalueerd wordt en wij hopen dat de gemeente Amsterdam zo moedig is om de papieren idee fix (na 7 jaar pilots) van het aantoonbare nut van deelfietsen door te prikken en achter zich te laten.
Met andere woorden: in wereldfietsstad Amsterdam waar iedereen de trotse bezitter is van tenminste één gepersonaliseerde fiets (met fietstassen, kinderzitjes, hondenbakjes, bloemetjes enz.) zijn deelfietsen niet functioneel gebleken. Ze nemen bovendien niet minder maar meer extra schaarse openbare ruimte in beslag.
Het continueren of verder uitbreiden van het deelfietsenbeleid is dan ook contra productief en dient gestopt te worden.
Wijkcentrum d’Oude Stad – november 2024, bron

“De deelfietsen van Donkey staan geregeld in de weg. Zo probeerde ik mijn fiets dit najaar te stallen in de stalling bij CS noordwestkant, waar ik nota bene een betaald abonnement heb. Ik werd weggestuurd vanwege een lekkage, maar ondertussen stond het er wel vol met deelfietsen die te huur stonden. Waar ligt de prioriteit van de gemeente?”
Jeroen
Werkt in Amsterdam
“Een deelfiets wordt gemiddeld maar 0,50 keer per dag gebruikt. De gemiddelde ritduur is ruim 4 uur. Dit is een opmerkelijke tijdsduur voor fietsgebruik, zegt de gemeente. Dit duidt op het gebruik van de deelfietsen door dagjesmensen, toeristen of expats en niet door inwoners van Amsterdam of forenzen. Waarom de gemeente hiermee dan toch doorgaat is niet duidelijk.” bron: Walter Ploos van Amstel
Walter Ploos van Amstel
Professor in City Logistics, UvA
“Ik sta achter de balie bij een fietsverhuurder, en hoor steeds vaker toeristen zeggen dat ze toch maar een Donkey deelfiets nemen. Er rijden duidelijk vooral toeristen rond op die fietsen, die in feite door de gemeente worden gesponsord, waar wij natuurlijk niet mee kunnen concurreren. Een alleenrecht op toeristische straatverhuur: Daar zijn de deelfietsen toch niet voor bedoeld?!”
Willem
Werkt in Amsterdam
-
It’s crazy how the city doesn’t care about physical bike rental/tour businesses. They bring the city’s tourism to life in a beautiful way… Replacing them with soulless applications is disheartening.
-
Als oud-ondernemer in de fietsverhuur en reparatie branche heb ik de mentaliteit zien veranderen van de consument. Er is geen loyaliteit met de kleine zelfstandige, geen enkele binding met de fiets zelf en geen interesse in duurzaamheid. Er wordt gekozen voor gemak en snelheid: één druk op de knop en klaar. Grote bedrijven nemen de markt over dankzij investeerders waardoor zij scherp kunnen aanbieden. De openbare ruimte wordt overspoeld met her en der neergesmeten fietsen waar de consument zich niet om bekommert. Gemeente Amsterdam begaat een grote fout door dit toe te staan. In het verleden is al gebleken dat deelfietsen vooral veel overlast veroorzaken en dat de middenstand, die de stad leefbaar houdt, gaat verdwijnen.
-
Stop de deelfietsverhuur! Fietsverhuurbedrijven met MENSEN aan de balie geven ook uitleg over het verkeer in Amsterdam en (iig toen ik zelf nog verhuurde) geven fietsroutes naar de countryside. Bovendien staan die fietsen BINNEN wanneer ze niet gebruikt worden. En dat is een voordeel in onze drukke stad. Ook is de kwaliteit (veiligheid) van de fietsen doorgaans prima in orde omdat de fiets regelmatig door de handen van een fietsenmaker gaat. Een gebruiker van de fiets zal wellicht ook verantwoordelijk met de fiets omgaan wanneer die weer bij een MENS wordt ingeleverd. Ook fijn ,oplettende toeristen !!
Veel verhuurbedrijven repareren ook. Wanneer er nog meer reparatiepunten verdwijnen in de stad wordt de druk op fietsenmakers nog groter. Nu al kunnen veel fietsenmakers het werk niet aan. Dit is bij mij zo en dat hoor ik ook van collegas.
Ieder verdwijnend reparatiepunt is vervelend voor de fietsende Amsterdammers. -
We worden toch niet het nieuwe Spanje? Hier heeft deze multinational ook voet aan wal gezet terwijl de Spanjaarden en zo hard nodig hebben. De lokalen leveren in of gaan failliet. Dat laat “ons Amsterdam” toch niet gebeuren?
-
Ban de “deel”fiets! Amsterdam heeft prima fietstour en -verhuurbedrijven, laat deze niet weer kapot gaan aan een zwaar voorgefinancierde, de komende jaren verliesdraaiende multinational die iedereen kapot concurreert en als het zover is de prijzen gaat opvoeren.
-
I think the municipality should protect and support local bike shops in Amsterdam because they are a real part of the community. I work in a bike shop that’s been around for nearly 80 years. It’s not just a business; it’s a place where people drop by for a coffee and a chat, where good service matters more than making a profit.
People come back from all over the world to rent our bikes because they remember the friendliness and quality. For many tourists, bike shops are their first real connection with Amsterdam, and for locals, they’re trusted places that have always been there.
If big companies are allowed to take over, we risk losing these community spaces. The municipality needs to support local bike shops if it wants to keep Amsterdam’s character alive.
-
Wat een gare bedoening. Iedere Amsterdammer heeft een fiets – in tegenstelling tot Barcelona of Parijs waar dit idee vandaan komt en je misschien mensen uit de auto krijgt, dus voor de bewoners van deze heerlijke stad heb je dit niet nodig. Tuurlijk mogen toeristen ook lekker fietsen maar daar hoeven we geen stoepen voor in te leveren of gemeenschapsgeld. Geld dat bovendien in de zakken van aan gare multinational terecht komt in plaats van onze leuke en fijne lokale ondernemers. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat de politiek alleen maar naar de eigen stad lijkt te kijken met de blik van een (jonge. Fitte. Kinderloze) toerist. Hoe dan?
-
Dit is echt een typisch voorbeeld van ondernemertje pesten. Het wordt verkocht als een positief idee, maar het idee erachter is natuurlijk om de fietsverhuurders dwars te zitten. Er zijn meer fietsen in Amsterdam, dan er Amsterdammers zijn… hou nou toch op. Dit wordt natuurlijk alleen maar gebruikt door toeristen… als het echt om Amsterdammers gaat, zorg dan voor een systeem waarbij je moet inloggen met digid of iets dergelijks. En die partij die dat nu doet? Gefinancierd met gemeentegeld?
-
Oneerlijke concurrentie waar hardwerkende lokale ondernemers de dupe van worden
-
de donkey bike fietsen zitten me overal in de weg, ook werk ik in een fietsenverhuur aan de damstraat en als dit zo doorgaat raak ik misschien mijn baan kwijt, oneerlijke concurrentie.
-
Ik werk bij een fietsverhuurder. De deelfietsen vind ik vooral ontzettend niet-inclusief.
En dus een makkelijke doelgroep voor een lekker-snel-opschalen-beursgenoteerde multinational. One-size-fits-all… Hoe kan de gemeente hiervoor kiezen boven service en menselijk contact?
De mensen die meer service of afwijkende fietsen nodig hebben laten ze hiermee in de kou staan!
Als de deelfiets verder doorzet, verdwijnt het fiets-mkb uit het straatbeeld.
Wie helpt dan straks mensen die een kleine,lage fiets nodig hebben (vaker vrouwen van kleur), of die hulp nodig hebben bij het instellen van het zadel (vaak ouderen). Of kwetsbare mensen die een helm willen bij het fietsen. Een kinderzitje (vaker vrouwen). Of jonge vrouwen die niet te lang alleen stil willen staan op straat -zonder sociale controle, want geen personeel- voor het huren van een fiets? Voor hen verschraald dan langzaam het aanbod.
Wederom een prachtige luxe service voor bevoorrechte witte voornamelijk mannelijke toeristen en forenzen, dat is mijn gevoel erbij. Doodzonde en niet wat bewoners willen.
-
Serieus, waarom doen we dit nog? In Amsterdam heeft bijna iedereen al een eigen fiets, compleet met fietstassen, kinderzitjes en soms zelfs een hond voorop. Die deelfietsen voegen echt niks toe. Sterker nog, ze nemen alleen maar extra ruimte in beslag, terwijl het al druk genoeg is in de stad.
En dan de staat van die dingen… Vaak slecht onderhouden, en de mensen die ze gebruiken – vooral toeristen – hebben geen idee hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. Geen uitleg, geen ervaring, maar wel slingeren door de stad. Dat is gewoon vragen om ongelukken.
Ondertussen worden Amsterdamse ondernemers, die al jaren fietsen verhuren en repareren, keihard benadeeld. Waarom zouden we grote bedrijven hier voorrang geven?
-
Er is al genoeg overlast van dwaalfietsen in de stad. Laten we een groot kapitalistisch (beursgenoteerde) multinational met deelfietsen het absoluut verbieden hun fietsen in onze prachtige stad te dumpen. Beter is het om lokale ondernemers te steunen die fietsen verhuren. Hier kunnen toeristen ook terecht voor advies en een veiligheidsinstructie over het correct gebruik van een fiets en het deelnemen aan het Amsterdamse verkeer. Steun lokalen, blokkeer groot kapitalen.
-
Deelfiets klinkt mooi, maar de huidige deelfietsen in de stad zijn er alleen voor toeristen. Noem het dan ook gewoon een huurfiets. Het Amsterdamse MKB kan toeristen veilig op weg helpen, en heeft hier de vergunningen voor. Dit college vindt toch het MKB toch zo belangrijk? Steun ze dan en investeer niet langer in buitenlandse multinationals!
-
Oh er zijn zoveel redenen waarom dit geen goed idee is. Niet voor Amsterdam in elk geval.
Is het niet meer vooruitstrevend, milieuvriendelijker en past het niet beter bij onze stad om te kijken wat er al is aan lokale initiatieven, en die te versterken? En daarmee juist in de mensen en omgeving investeren?
Het lijkt me geweldig als de vraag naar breder toegankelijk vervoer gesteld kan worden aan het systeem dat er al is, en dat daar in geinversteerd kan worden, zodat deze kan groeien en vervolgens een 100% Amsterdams antwoord kan ontwikkelen.
-
Wat een onzin zo’n deelfiets! Ik gebruik veel liever mijn eigen fiets.
-
Het is zo dom om deze langdurende pilot voort te zetten,de fietsen liggen
vaak verloederd her en der op straat.Het word ons door de strot geduwd,de data die gebruikt word is op basis van toeristen die de fietsen
gebruiken en niet de Amsterdammers.Ik als bewoner van Amsterdam wil niet mijn fiets(plek) opgeven om dan maar steeds te moeten appen om op een fiets te stappen,vrijheid is blijheid!
Geef een reactie